maanantai 13. marraskuuta 2023

Vko 46/23

Ma

a. Aamuhölkkä 7km  ks.134  6,03/km

-2,4°C Paikoin aurattu paikoin ei. Välillä oli jopa parempi kun ei oltu aurattu. Vielä pystyi etureisillä juoksemaan vaikka olivatkin kipeät. Akillesjänteessä on ollut jo jonkin aikaa tuntemuksia mutta tänään se sattui koko ajan. Pelkäsin että lauantain kävelystä sattaisi tulla jalkaterä kipeäksi mutta ei mitään tuntemuksia. Tämä antaa ehkä mahdollisuuden sauvarinne harjoitukseen. Takareidessä ei ole ollut näissä kolmessa lenkissä mitään tuntemuksia. Olenkin tehnyt jonkin verran kuminauhatreeniä. Sitä pitää vaan jatkaa. Kumpi sitten on syy kivuttomuuteen lepo vai kuntoutus ei vielä tietenkään voi sanoa.

i. TV Kevyt 12,5km  ks.138  5,34/km

-2,3°C Keljon liikenneympyrään asti oli ihan ok mutta sitten saikin lipsutella. Hiekkaa oli oikeastaan ainoastaan rantaraitin kuokkalan puolella. Muualla oli jäätikköä paitsi täällä ylhäällä. Saa nähdä missä kunnossa akillen on huomenaamuna. Taisin ottaa kylmäpussinkin pois pakkasesta. Etureidet samanlaiset kuin aamulla. Onneksi pyörävaraston ovi on nyt kunnossa niin pääsee huomenna tarvittaessa pyöräilemään.


Ti

a. Aamuhölkkä 7km  ks.137  5,45/km

-3,1°C Kävin tsekkaamassa keuruuntien juoksukunnon. Ajourat sulat ja suolaiset. Reunat taas suola-lumimössöllä jossa ei pidä mikään...ei rengas eikä kenkä. Ehkä siellä voisi juosta sunnuntaipäivisin kun liikennettä on vähmmän. Juoksuvauhti jo pikkasen parempaa. Tuntuma samanlainen kuin yleensäkin aamulenkillä kuten eilenkin. Akiulles hieman pahempi kuin eilen vaikka annoin kylmää. Pitänee keskittyä siihen kunnolla että saa pidettyä sen hallinnassa. Jos pääsisi hiihtämään luomullumella niin voisi pitää juoksutaukoa. Ei viitsi lähteä ajamaan pyörällä Ladunmajalle jossa on kuitenkin luomuladut ja niissäkin jalka nuljuaa...eli ei hyvä sekään. Etureidet samassa kunnossa kuin eilen nyt vaan lisänä takareidetkin. Olispa juoksumatto.

i. 13km: WU + Sauvarinne 250m+4x650m + CD

-4°C Jotakuinkin suorinta tietä Laajavuoreen. Ennen lähtöä tarkistin ilmakuvasta että Hyppyritiellä on
katuvalotolpat. Olihan ne siellä mutta ei valoja. Sama homma pois tullessa rinteen toisella puolella. Hyvinhän sitä näki mennä ylös "pimeässäkin" mutta alastulossa oli omat vaaransa. Eniten pelkäsin että astun jonkun jäälohkareen päälle. On nimittäin vielä muistissa kun joku vuosi sitten astuin silloinkin kipeällä akillesjänne jalalla jääpalan päälle ja sitten muistaakseni sai levätä pitkään. En päässyt aloittamaan samasta notkosta kuin viime vuonna eli 150m lyhyempi veto. Tarkoitus oli vetää kuusi mutta eiköhän sitä kuormituksessa päässyt aika lähelle sitä kun vielä pois tuollessa menin ylämäet sauvajuoksua. En oikeastaan tehnyt tätä treeniä hiihtoa ajatellen vaan että sai hieman kiusata sykettä ja keuhkoja kun juosten se nyt ei oikein onnistu.


Ke

a. Aamuhölkkä 7km  ks.135  5,34/km

-3,7°C Minulla kaksissa Saucony:ssa nastat. Tänään juoksin Kinvara 4:lla. Olen hieman vältellyt viimeaikoina näitä kun näissä on ainoastaan 4mm:n droppi. Akillekselle olisi parempi se 10mm. Akilles muuten oli tänä aamuna pahimmillaan. Laitoin kantapään alle geelikiilan joka hieman korotti droppia. Toiset sauvonyt on Cohesion 10 joissa droppi on 9...12mm. En tiedä miksi se on ilmoitettu noin mutta kai se on jossain siellä kympin paikkella. Nämä on kuitenkin jouston puolesta aika kovat näin talvella. Olinkin jo viikonvaihteessa vaihtamassa sen nastat vaikka Asicsiin. Ajattelin kuitenkin hieman customoida niitä... ainakin kokeilla. Porasin kantapäähän reikiä jolloin sain hieman lisää joustoa. Sitten tein pohjaan lisää uria. Ensiksi kokeilin rautasahalla mutta eihän siitä mitään tullut. Havaitsin vanhan kunnon pistosahan parhaaksi. Näitä poikittaisia uria sai tietenkin vain reunoihin. Ei nämä kengät ainakaan piloille menneet. En tiedä oliko tänä aamuna sitten hieman erinlainen keli mutta kyllä Kinvarat piti paremmin. Juoksutuntuma alkaa olla jo sinnepäin. Rentous vaan pitäisi sada takaisin. Etureidet paremmat.

p. MTB Puuilo-Lidl 18km

-4,4°C 

i. TV Kevyt 9.8km  ks.138  5,28/km

-6,4°C Kinvarat piti hyvin tällä reitillä ja hieman kymemmässä kelissä. Oikeastaan piti jättää aamulenkki väliin ja tehdä vain tuo kauppareissu. Hieman arvoin tälle iltalenkille lähtöäkin mutta päätin lähteä katsomaan onko Kotalammelle ajettu latupohjat ja samalla hieman kierrellä tasaisella. Pitkään katsoin että onko niitä pohjia ajettu vai onko ne vaan pulkan jälkiä. Tulin siihen tulokseen että pohjat on ajettu...viimeinkin. Kulku ihan kohtalainen. Taitaa vaan olla että minulla tuo talvikeli vauhti 20s/km hitaanpaa.


To

a. Aamuhölkkä 7km  ks.131  5,38/km

-6,3°C  Ohut kerros uutta lunta. Nastoitin eilen Adidas SolarBoost kengät ja ne oli nyt aamulla testissä. Aivan suoraan ei pysty vertaamaan eiliseen Kinvara lenkkiin kun tuli tuo pieni "härmä". Minähän en ole koskaan ollut tyytyväinen Adidaksen taviominaisuuksiin... ainakaan Continental pohja aikakaudella. Eipä ne muutkaan mistä on muistikuvia pohjamateriaalit ole toimineet. Tietenkin kun on riittävästi pakkasta niin kaikki kengät pitää. Askellustyylillä on tietenkin erittäin suuri merkitys. Ostin eilen Puuilosta 40 nastan setin ja ne on ainakin ulkoisesti aivan samanlaisia kuin aiemmin ju nykyäänkin käyttämäni LaSportiva nastat. Samoja nastoja näytti olevan ainakin IKH:ssakin. Niitä oli kaupassa kolmea pituutta mutta pisin on paras juoksukäyttöön. Adidaksen pohja ei ollut ihan paras nastoittamiseen. Hyvin vähän suoraa pintaa ja paljon koloja joista näkyy välipohja. Viime vuosina on irronnut ainoastaan 1-2 nastaa mutta nyt voi olla hieman suurempi riski. Ulkokumin alla on osittainen muovilevy johon kiinnitin kaksi nastaa/kenkä. Se tosin vaati reiän poraamisen muoviin. Saattaa olla lisään tähän muovikohtaa vielä pari nastaa. Lenkin alussa tuntui että akilles voisi olla paremmassa kunnossa mutta ei se ollut. Olen käyttänyt erittäin säästeliäästi APISARTHRON voidetta mutta nyt se pitää ottaa taas käyttöön.

i. 16km: Kiihtyvä 15km + CD  ks.142  5,07/km

-6,9°C  Vasta 4,6km:n kohdilla ylämäessä tuli ensimmäiset tuntumukset akillesjänteeseen. Kasin kohdalla sattui jo kunnolls ja kympin jälkeen se turtui. Tällä viikolla ei ole ohjelmaa päällä eli mennään tuntemuksen mukaan. No, 16 oli mielessä ja mielellään viikon parasta vauhtia...mikä nyt ei olisi kummoista vaatinut. Juoksu ei ole niin rentoa kuin sulan maan aikaan oli. Se ei vaan tunnu rullaavan ja välillä tuntuu että menee koukkupolvijuoksuksi. Lutakossa pääsi ajoittain juoksemaan jopa sulalla. Ainakin sykkeiden mukaan oli kiihtyä treeni. Onneksi sade alkoi vasta loppuverkassa. Lisäsin kengän pohjaan vasta yhden nasta tuohon aamun kuvan violetille alueelle. Pitää lisätä vielä yksi vastaavaan kohtaan toisele puolelle. 


Pe

a. Aamuhölkkä 7km  ks.134  5,44/km

-8,6°C Reidet väsyneet...siis etureidet. Yhdellä nastalla lisätyt Adidakset piti hyvin. 

i. TV Kevyt 10km  ks.137  5,19/km

-6°C Oikeastaan helpompaa kuin odotin. Eilinen oli kuitenkin aika kuluttava treeni. Akilles parempi. Toivottavasti hoito alkaa puremaan. Kylmää ja voidetta kaksi kertaa päivässä eli aina lenkin jälkeen. Keltinmäen kaasuvoimalasta Myllyjärven notkoon oli katuvalot pimeänä. Eipä tuo paljon haitannut kuin oli tasainen baana. Ainoastaan Myllyjärven liikenneympyrässä, kun astuin kivetykseltä suojatielle tasajalalla, niin meinasi lähteä jalka alta. 

Näköjään eilen tuli tälle vuodelle 3000km täyteen. 2014 on tullut enemmän.


La

a. Aamuhölkkä 7,5km  ks.135  5,37/km

-2,7°C Kiersin Killeri-Keuruuntie reitin nähdäkseni keuruuntien juoksukunnon. Ajourat oli puoliksi sulat mutta reunoilla ja pientareella lunta ja sitä tuli kevyesti lisää. Lumi oli sellaista että se tarttui kengänpohjaan kiinni niin kuin joskus nuoskakelillä hiihtäessä eli ei juoksukunnossa. Etureidet aika pahasti jumissa. Eilen iltalenkillä ei ollut vielä mitään mainittavaa. Näinhän siinä aika useasti kun on ensiksi etureidet kipeät, niin se menee sitten jumin puolelle kun ne alkaa parantumaan. Pitää antaa kevyesti peukaloa ja venytellä niin saa ne ensi viikoksi kuntoon.

i. TV Kevyt 13km  ks.138  5,29/km

-2,5°C Kyllä sitä nyt juoksi mutta ei se kivaa ollut. Venyttelin ja annoin peukaloa etureisille mutta ei se ainakaan vielä näkynyt eikä tuntunut. Fiksu pitäisi huomenna lepopäivän.


Su

TV Kevyt 23,5km  ks.147  5,15/km

-3°C Irtolumi paikoin lipsui kengän alla. Katsoin Viitaniemessä ensikerran sykettä:151! Vaikkei juoksu ollutkaan kovin helppoa niin ajattelin ettei voi olla. Pysähdyin ja otin rannesykkeen varmuuden vuoksi pois päältä. Hetken päästä taas samat lukemat. Pysähdyin, irrorin lähettimen vyöstä ja kiinnitin uudelleen. Ei mitään vaikutusta. Siinä vaiheessa tuli mieleen että pitääkö tehdä lyhennetty sunnuntai pitkis. Tiesin että loppulenkistä saattaa tulla raskan mutta kun vauhti oli ihan hyvää talvikeliksi ja voimia tuntui olevan niin päätin kiertää suunnitellun Palokkajärven kierroksen. Olihan se loppulenkki aika raskas. Tällä viikolla jalkaterät on olleet kivuttomat. Takareisi tuntui pikkasen josain vaiheessa viikkoa muistuttaen että kuntouttavat on jäänyt tekemättä. Tänään takareisi tutui vähän aivan lopussa. Akillesjänne oli melkolailla kivuton ja sekin tuntui vain ihan loppulenkistä. Lopussa kesältä ja syksyltä tuttu lonkan hermokipu vaivasi aika ikävästi. Viikko oli määrällisesti hyvä mutta tehot jäi talvikelien vuoksi hieman alhaiseksi. Alkuviikosta täytyy seurailla noita sykkeitä mutta tavoite on suurin piirtein samanlainen kuin tämä viikko. Määrät tulee todennäköisesti jäämään hieman alhaisemmaksi kun ainakin huominen aamulenkki jää pois verrattuna tähän viikkoon. ...tai saishan ne samat kilsat helpostikkin mutta ei se ole mikään itseisarvo.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti