maanantai 6. lokakuuta 2014

Vko 40 Osmon Superhölkkä, Pieksämäki

 

Tämän viikon harjoittelu tähtäsi Pieksämäellä juostavaan Osmon Superhölkän puolimaratoniin. Takana oli parin viikon tehokkaampi harjoitusjakso, joten tähtäsin "superkompensaatioon" ;-)
Palauduin aika hyvin tiistain kakstonnisiin jotka vedin poikkeuksellisesti Jyväsjärven rannassa hyvissä olosuhteissa, vaikka vaatetta olikin (varsinkin veryttelyissä) hieman naftisti päällä. Sitten olikin ongelmia palautunua noista kakstonnisista. Ehkäpä niistä palautui, mutta keventely vei taas juoksutuntuman ja juoksu oli todella nihkeää. Lauantai-illan lenkillä otin yhden nihkeätuntuisen tonnin vedon killerin suoralla jotta saisi elimmistön taas toimimaan. Nähtävästi se auttoi, sillä puolikkaan alkuverkka tuntui jo ihan hyvälle. Suunnitelmana oli lähteä kisaan kerrankin maltilla. Eka tonni meni käsijarrupäällä 3,41 ja toinen tonni rauhotellen 3,50. Tuulta ei ollut paljoakaan, mutta koetin hakea siitä huolimatta peesihyötyä. Meitä oli kolmen porukka, mutta vauhti tuntui olevan hieman haitariliikettä, joten jättäydyin juoksemaan itsekseni. Melko nopeasti rakoa tuli kuitenkin sata metriä. Takaa tuli yksi juoksija joka peesaili radanvarren suoralla, mutta päästin sen vetämään suoran lopulla. Hiekkaosuudella tuntui olevan virta päällä eikä 3,50 vauhti tuntunut riittävän itselleni. Pari kilsaa menikin sellaista 3,45 vauhtia, mutta edellämenevät ei tuntunut lähentyvän oikeastaan ollenkaan. Peesaaja taas jäi turvallisen välimatkan päähän..ainakin askeläänistä päätellen. Kympin väliaika oli vähän päälle 38min ja juoksu tuli tasaisesti. Edellä mennyt nuori juoksija joutui nähtävästi käymään metsähallituksen puolella ja paineli jossain vaiheessa kovalla tohinalla ohi ja saavutti sen satametriä edellä menneen viiskymppisten voittajan melko nopeasti ja jättikin toisen kiekan puolessavälissä. Itsellä alkoi toisella kierroksella tulla pieniä nukahdushetkiä itsekseni juostessa ja juodui käskemään jalkoja juoksemaan. Kun elimmistö alkoi hieman väsymään, niin hitaimman kilsat oli juuri noilla hiekkapätkillä. Reitti oli mutkainen, mutta suurin hidaste reitillä oli kuitenkin nuo hiekkapyörätiepätkät. Varsinkin minun askeleelle tuo lehtien peittämä hiekkapyörätie oli hitaampaa kuin asfalttiosuudet. Viimeiset sadat metrit oli pitkiä kun tuntui ettei maali tule koskaan vastaan. Varsinaista sippaamista ei tullut, vaan pientä tasaista hyytymistä. Kakstonnisilla sain sopivasti vauhtikapasiteettia puolikkaalle, mutta olisi vielä varmaankin vaatinut joitakin yli kympin reippaita lenkkejä likellä puolikkaan kilpailuvauhtia, jotta olisi saanut hieman kovuutta.
Maalissa kuulin sijoittuvani Friiarin Laten jälkeen toiseksi M40-sarjassa, mutta tuloksissa huomasin että sarjani kolmas olikin yllättävän lähellä takanani. Aika 1:22,27 meni siihen haarukkaan (1:20...1:24) mitä kuvittelin pystyväni juoksemaan. Varsinaista tuntumaa tuloskunnosta kun ei ollut... Hieman kuitenkin jäi hampaankoloon, mutta ihan ok juoksu kuitenkin. Oli olemassa pieni mahdollisuus että olisin vielä ilmottautunut Kankaanpään maratonille, mutta tuo puolikkaan aika ei kuitenkaan täytä kriteereitäni. Illalla kävi mielessä että toisaalta olisi kiva kokeilla vielä yrittää kympillä tämän kauden aikaparannusta. Siihen olisi vielä mahdollisuus Kankaanpäässä, mutta katellaan nyt...
Jyrki ja Kalle vetivät ihan ok perussuorituksen yleisessä sarjassa nappaamalla sijat 1 ja 3. Jyrki tosin veti kisan ihan harjoittelun lomassa, joten pienellä herkistelyllä aika oli petraantunut huomattavasti. Kallen kesän jalkavaivat vei peruskuntoa hieman alas, joten siihen nähden ihan hyvä suoritus.
Nyt täytyy palautella hyvin ennen seuraavaa tehoharjoitusta, joka luultavasti tulee olemaan 1,5km:n vedot joista haarukoin että olisiko vielä mahdollista parantaa tuota kympin aikaani. ...tai oikeastaan kysymys kuuluu paljonko pystyisin parantamaanm kympin aikaani :-)
4 kommenttia:

 1. Ihan hyvin vedetty kaikkien ongelmien jälkeen. Olen itse lähdössä Kankaanpäähän todennäköisesti kisaa seuraamaan, sen verran monta tuttua on siellä juoksemassa. Välillä voi olla kiva vain katsoa muiden edesottamuksia.

  VastaaPoista
 2. Aikalailla siihen mitä arvelin. Hyvä juoksu, Kankaanpäässä kymppi sitten 36-alkuiseksi.

  VastaaPoista
 3. Eikös sitä nyt alle 50:senä pitäisi alle 1.20 polkea varsin kevyelläkin harjoituksella..tosi hyytyminen alkaa iästä 52...
  AS

  VastaaPoista
 4. Näinhän se on AS. Olethan itsekkin näyttänyt se kyseisessä paikassa. Vaatisi itseltä vaan paljon enemmän vauhtitreeniä kuin mitä nyt on ollut. Vielä on vähän aikaa tuohon tosihyytymiseen ;-)

  VastaaPoista