keskiviikko 8. tammikuuta 2014

ADDIS ABABA






Paasin vasta nyt ensimmaista kertaa kunnolla nettiin. Tassa hieman takautuvasti liikkumisia ja liikkumattomuuksia taalta. Taalla Addiksen keskustassa on huomattavasti kuumenpi kuin tuolla ylhaalla Sulultan tasangolla.

La 28.12 Saapuminen Addis Abebaan

Johan oli raskas saapumisreissu. Lähtö Jyväskylästä klo 14 ja ulos Addiksen lentokentältä seuraavana aamuna ~klo 9. Tulo oli reittiä Jkl-Tre-Arlanda-Addis ja kuten arvasin en pystynyt nukkumaan kuin muutamia minuutteja. Hotellilla majoittumisen jälkeen pääsimme lounaalle. Tässä hotellissa Yaya Willage, jossa on Haile on osaomistajana on täysi ylläpito. Eipä täällä noin 10km keskustasta olisi ollut mitään ruokapaikkojakaan. Puhelin lakkasi pelittämästä jo Arlannan jälkeen tai puhelin toimii, mutta en pysty lähettämään sillä edes tekstareita sähköpostin lukemista puhumattakaan. Olen siis täysin pimennossa kun luvattu Wifi yhteyskään ei toimi. Ei siis facebookkia eikä blogi päivityksiä.
Päivällä lähdimme Miikan ja Jaakon kanssa muutaman kilometrin patikkaretkelle totuttautuaksemme ohkaiseen ilmanalaan, Markun painuessa pehkuihin. Otimme Miikan kanssa hieman juoksuaskeliakin todetakseni että pumppu reagoi siihen välittömästi. Jaakko kuulosteli hiusmurtumaista jalkaansa.
Kuvittelin että saisin suraavana yönä kunnon yöunet. Lueskelin jonkin aikaa väsymystä odotellen. Kun sitä ei tullut laitoin kirjan sivuun ja koetin väkisinnukkumista. Eihän sitä mitään tullut kun naapurihuoneistossa oli äänekäs porukka viikonloppua viettämässä. Onneksi muistin että lentolaukussa on korvatulpat, mutta eipä siinä tullut monta tuntia nukuttua.
Garminikin meni jumiin suostumatta käynnistymään, mutta onneksi myöhemmin täyteen latauksen jälkeen heräsi henkiin. Se olisikin ollut mielenkiintoista olla 4vko:a ilman sykemittausta. Alun tuntuma ei paljoa kerro vaan rasitus on katsottava sykemittarista. Vauhdeilla ei ole niin väliä.

Su 29.12

Aamulla 6,1km KS157-6,00/km. Tuntumaa en enää muista näin jälkikäteen kirjoitettuna, mutta sen saattaa arvata. Lenkin päälle 6x100m rennosti loivaan alamäkeen.
Illalla 7,6km KS161 5,35/km ja vatsa sekaisin. Kesken lenkin jouduin kurapaskalle ja paluumatka menikin sitten kävely-juoksua hotellin vessalle. Taisi tuhti pizza tehdä tehtävänsä.


Ma 30.12

Aamulla ennen aamupalaa Jaakon kanssa juoksu/kävelyvaellus tutustuen uusiin maastoihin. Alkumatka oli hyvää tiivistä ja helppokulkuista nurmipohjaa. Pahimmat paikat ja ylämäet käveltiin suosiolla saaden näin pidettyä keskisykkeen kurissa. Matkaa reissulle 6,6km-KS143 + 6x100m.

Iltalenkillä lähdettiin ensimmäistä kertaa koko porukalla Jaakko, Markku, Miika ja minä samaan aikaan ja samaan suuntaan. Alkumatkasta letkaan liittyi paikallinen 17 vuotias juoksia. Hän toimikin oppaana uusille baanoille. Neljän kilsan paikkeilla totesimme Markun kanssa että tämä vauhti riittää meille ja jättäydyimme suosiolla. Sykkeet hakkasi nimittäin 160...170 haarukkaan. Pojat kuitenkin samalla hiljensivät vauhtia, joten pysyimme letkassa. Matkaa lenkille ~10km ja keskisyke 166!.


Ti 31.12 EnToto

Vieläkään en ole saanut kunnon yöunia ;-(
Aamulla seitsemäksi aamupalalle, jotta ehtisimme lähtemään ajoissa Entotoon. Aamupalan tuleminen kesti kuitenkin paikalliseen tapaan sen verran kauan, ettei päästy kuitenkaan kuitenkaan kuin hieman ennen yhdeksää lähtemään. Menimme ensimmäiset 4km "pikkupussilla" välttäen nousun 2750=>2850, joka olisi ollut melko vilkasliikenteistä tietä. "Mäenpäältä" jatkui hiekkatie 4,5km, joka oli oikotie perille vähän ylin 3000m:iin Entototoon. Tämän välin menimme juoksukävelyä pitäen sykkeet kohtuullisena. Perillä poluilla teimme pienen juoksulenkin ennen tutustumista paikallisiin nähtävyyksiin. Tehollista jalkailua 7,5km- KS137. Oikeastaan en havainnut mitään eroa 2750:n ja 3000m:n korkeuksissa, mutta 2450, jossa olimme 4 vuotta sitten ja 2750 tuntuu aivan eri maailmalta. Toisaalta kunto on nyt melko paljon huonompi. Paluumatkan tapahtuikin sitten autoilla, joita jouduimme ottamaan kaksi, siten että puolessa välissä vaihtui auto. Nyt selvisimme 200birrin kustannuksilla  kun se edellisen päivän vaihtoehdoilla olisi maksanut ~1000 tai ~2000 birriä. Reissun jälkeen pyykinpesu ja lounas.

Iltapäivällä Maken kanssa suunnattiin eri suuntaan kuin pojat. Tarkoituksena vetää erittäin kevyt palauttava lenkki. Alkumatkasta mukaan "tuppasi" sama poika kuin eilenkin. Poika yritti kovasti ohjata meitä mäkisille reiteille, mutta saimme kuitenkin pidettyä päämme.
Sykkeet ei kuitenkaan ollut niin alhaiset kuin olisin odottanut. Jospa tuo kuitenkin meni palauttavasta. 8km-KS159-6:15/km.
Saattoihan tuo eilinenkin painaa... Päälle taas sauna+höyrysauna ja lounas.
Osa porukasta halajaa keskustaan uudenvuodenjuhlaan ja osa ei. Saa nähdä kuinka käy :-)


Ke 01.01.2014

Aamutuntuma ei todellakaan ollut kehuttava. Kevytvauhtista juoksua 6km keskisykkeellä 157. Päälle pari kierrosta kuntopiiriä. Sekään ei kulkenut.

Iltalenkki oli tarkoitus vetää lyhkäisenä, muttta kun juoksu kulki kohtalaisesesti, niin annoin mennä. Juoksin Entototoon suuntautuvaa sähkölinjaa myötäillen ja alusta oli ihan juostavaa.
Jossain vaiheessa saavuin johonkin kylään, jossa juoksin asfalttitien reunaa kilsan verran ja suurinpiirtein samaa reittiä takaisin. Lenkistä jäi ensikertaa ihan kohtalaisen hyvä fiilis :-)
Matkaa lenkille 15km / 5:27 / 161.


To 02.01

Eilinen aamutuntuma toistui. Nelosen kohdalla annoin Jaskan jatkaa juoksua ja kävelin hieman että syke tasaantui, kun se alkoi huitelemaan 160:n tienoilla.
Juoksua ~6km + 6x100m loivaan myötäleeseen. Vedimme pari viimeistä vetoa paikallisen kasin juoksijan kanssa. Ensimmäisesssä pysyin tuntumassa, mutta toisessa en edes yrittänyt.
Nyt aamupalalle.

Iltalenkki:
12,7km:1,8-5:38+2,8-4:55+3,7-4:51+1,7-4:39+2,7-156. KS163: 153/169/168/173/156
Lähdin markulle seuraksi reippaalle lenkille. Heti alkuverkassa joutui käymään kurapaskalla ja vatsa ei ollut oikein kunnossa koko matkalla. Puolenmatkan jälkeen pienessä spurtissa alkoi hieman yökötyttämään ja jouduin ottamaan hieman kävelyaskelia.
Otin kuitenkin Markun kiinni vajaan kilsan matkalla ja juoksimme reippaan loppuun. Loppuverkka hotellille oli erittäin loivaa ylämäkeä ja vastatuulta, joten kävelin loppumatkan ihan suosiolla.


Pe 03.01

Tästä tulikin sitten lepopäivä. Sain nukuttua ehkä puolille öin kun alkoi kauheat vatsanväänteet. Joskus kolmen jälkeen kävin tyhjentämässä suolen ja takaisin sänkyyn jossa alkoi hirveä horkka.
Sain kuitenkin syötyä aamupalan melko normaalisti vaikka paleli ja paleli koko päivän. Sain aamupalan jälkeen Jaskalta antibiootteja ja pojat toi niitä lisää keskustassa käydessään. Eiköhän tämä tauti niillä taltu.


La 04.01

Otin aamulla ennen seiskaa banaanin, antibiootin ja vatsalääkkeen. Laitoin sykemittarin rintaan ja menin takaisin sänkyyn tarkistamaan leposykkeen. Syke oli samoissa lukemissa kuin alkuviikostakin, joten lenkkivaatteet päälle (ja pari kertaa vessassa) ja baanalle Miikan ja Jaskan kanssa.
Jaskalla oli ohjelmassa erittäin palauttava kutonen, joten vauhti pysyi erittäin maltillisena. Minullakin oli reissun alhaisimmat sykkeet, mutta niin oli vauhtikin. Ylämäissä huomasi että jalat on hieman voimattomat, mutta muutoin ihan ok kulkua. Juoksua 6,9km-6:46-140 +6x100m rennosti myötäleeseen.
Hieman on vielä vatsakipuja...

Iltapäivällä lähdin Jaakolle ja Miikalle avustajaksi heidän vetotreeniin. Alkuverkkassa sykkeet huomattavasti korkeammat kuin aamulla mutta niin oli vauhtikin. Vatsakin hieman kipuili... Loppuverkka oli hieman hitaampaa, mutta raskaampaa.
Lenkin jälkeen salilla vähän väsyneellä tuntumalla vatsalihasliikettä ja Jaskan kanssa penkkitreeni. Saunan jälkeen päivälliselle jolla ei oikein ollut ruokahalua. Ruuan jälkeen alkoi tulla taas vilu ja huoneessa sain Markulta lainaan kuumemittarin joka näytti 38,1°.
Kuume varmaan jatkoi vielä nousuaaan, mutta säästelin Buranan ottoa nukkumaan menoon asti. Sunnuntaista näyttää taas tulevan lepopäivä ja antibioottikuuri jatkuu...


Su 05.01

Lepoa ja löhöilyä. Ruoka ei oikein maistunut ja ajoittaista vatsakipua.


Ma 06.01

Seiskalta aamupalalle, mutta se taas tänään kesti luvattoman kauan. Pääsimme viimein Miikan, Akin ja Caritan kanssa tienvarteen odottelemaan pikkubusseja, mutta kaikki tuntui olevan aivan täynnä.
Lopulta meiltä petti hermo ja ja lähdimme talsimaan kohti Entotoa Jaskan jäädessä sairastamaan hotellihuoneeseen aika huonossa hapessa. Entotossa pieni juoksulenkki ja kirkon luoksu katsastamaan taksitilannetta.
Kello oli keskipäivän paikkeilla eikä liikenteessä tuntunut olevan yhtään taksia. Pienen harkinnan jälkeeen päätimme juosta suurimman osan matkasta hotellille. Saapuessamme kaupungin rajalle joka on noin kolmen kilsan päässä hotellista ja noin sata metriä korkeammalla, muu porukka jäi odottelemaan taksia.
Itse päätin juosta loppuun asti. Porukalla kävi tuuri kun saivat kyydin miltei välittömästi ja olisin minäkin mahtunut kyytiin, mutta päätös oli jo tehty. Oli ihan mukava rallatella rennosti alamäkeen. Tosin loppupuoli oli vastaista kuten sykkeistä näkee.
Yhteensä ~20km ~8:10/km-125 max 170 ylämäkiloikissa.
Lopussa 1,6km-4:04-148 ja 1,6km-4:26-164



Ti 07.01 Paikallinen Joulupäivä

Aamulla suosaan sängystä Miikan kanssa 10,2km-5:42-147 + 5x100m rennosti "alamäkeen" hiekkaradalla. Lahdin varmuuden vuoksi juomatta vettäkään, ettei tarvitse käydä puskassa.
Juoksu kulki ihan kohtalaisesti vaikka vatsa ei ihan vielätäysin kunnossa olekkaan.

i: 15km: 1+10+4  5:03-156=> 5:44-140/4:44-163/5:40-147.
Lähdin Markulle seuraksi kokeilemaan päivän kuntoa. Ihan kohtalainen kulku, vaikka vauhdeilla ei vielä voi rehvastella. Olishan siinä saanut juosta kolmetoistakin, mutta jätin suosiolla kymppiin.


Ke 08.01

Aamulla ennen aamupalaa Miikan ja hotellin jokapaikanhöylä "pojan" kanssa 10,4km-5:46-151. Juoksu väsyneempää kuin eilen aamuna. Varsinkin lopussa. Loppumatka on erittäin loivaa ylämäkeä, mutta tässä korkeudessa tuntuu pienikin nyppylä!

















5 kommenttia:

  1. Aika korkeilla sykkeillä uskallat jolkotella siellä korkealla. Vai taitaa olla ihan normaalia korkeanpaikanleirin aluksi?

    VastaaPoista
  2. Sullahan on sykkeet ja vauhdit kuten mulla tossa muutama vuosi sitten... käyt vaan lenkkipaskalla useammin.
    Hyvältä näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein mukava lukea kuulumisia, kiitos. Kävele välillä niin sykkeet laskee, pääasia että pysyt terveenä ja pääset nauttimaan olosuhteista. Hesassa sataa edelleen vettä, tänään illalla ensilumi (ehkä).

      Poista
  3. Tutun kuulosta tarinaa....ihan kuin suoraan Uunon käsikirjasta kaikkine kurapaskoineen, horkkatautineen ja Garminin sittumisineen.....hyviä lenkkejä jatkoon...

    VastaaPoista
  4. Carlos:
    Joo korkeet on. Ensimmäinen viikko on mitä on ja toisella viikolla tautia. ...ja ollaanhan nyt ~2760m:n korkeudessa ja kunto on huonompi kuin viimeksi täällä ollessa. Vain reippaalla kävelyllä olisin saanut pidettyä sykkeet hallinnassa. Näillä mennään, mitä on ;-)

    Muta:
    Kyllä nuo puskareissut vähenee jossain vaiheessa. Vauhdin nopeutumista en vielä lupaa.

    Tuike:
    Kyllähän noita mäkiä on jouduttu kävelemäänkin. Sellaiset mäet joita suomessa ei edes huomaa, niin täällä ne tuntuu suurilta.

    Uuno:
    Tätähän se on. Olet antanut huonoja vaikutteita, kun minäkin kukun jo klo 03:30 hereille :=)
    Täällä muuten palaa todella herkästi. Nahka lähtenyt jo kerran nenästä ja olkapäistä-kyynärpäihin.

    VastaaPoista